Nu een uitvaart? Bel ons nu: 088 – 848 82 27
24/7 Online

Praktische tips van thuisuitvaart.nl

  1. Na het overlijden
  2. Eerste handelingen
  3. De laatste verzorging
  4. Thuisopbaring
  5. Rituele momenten
  6. Bekendmaken aan de buitenwereld
  7. De afscheidsbijeenkomst
  8. Bloemen
  9. Begeleiden tot het laatste moment
  10. Na de uitvaart

1. Wat doen vlak na het overlijden thuis?

Als iemand thuis is overleden, kunnen jullie na het overlijden rustig de tijd nemen dit eerste moment van afscheid te verwerken. Het is niet nodig diréct ons te bellen. Dat kan gerust (enkele uren) later.

Om een uitvaart te kunnen regelen heb je een Verklaring van overlijden nodig en die kan alleen door een arts worden afgegeven. Maar ook daar is geen haast bij, zeker niet als het om een natuurlijke (en vaak) verwachte dood gaat. Als het daarentegen om een onverwacht en verdacht overlijden gaat, kun je beter wèl direct uw huisarts bellen.

Als jullie er behoefte aan hebben om alleen of samen met enkele anderen, de eerste tijd (uren desnoods) bij de overledene door te brengen, voordat ‘de buitenwereld’ zich aandient, neem die tijd. Het kan een waardevol eerste moment van een goed afscheid zijn.

Als jullie er klaar voor zijn, bel je ons op ons meldnummer 06-4897 4500. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Wij proberen om binnen uiterlijk 1,5 uur na uw telefoontje thuis aanwezig te zijn.

Overlijden in ziekenhuis of verpleeghuis?
Als de overledene in het ziekenhuis is overleden, is de situatie anders. Ziekenhuizen hebben hun eigen protocollen en werkschema’s. De meeste ziekenhuizen brengen een overledene binnen drie uur na het overlijden naar het eigen mortuarium en brengen daarvoor mortuariumkosten in rekening. Als je dat wilt voorkomen of beperken, kunnen wij zorgen dat de overledene zo snel mogelijk naar huis wordt vervoerd. Bel ons op meldnummer 06-4897 4500 (24 uur per dag, 7 dagen per week).

2. Eerste handelingen

Er zijn enkele eenvoudige handelingen die het beste direct na het overlijden uitgevoerd kunnen worden en die jullie zelf kunnen doen:

  • De ogen van de overledene sluiten. Wacht hier niet mee, want dan gaat dat lastiger.
  • Als er een kunstgebit is, neem deze uit de mond van de overledene. Het is het beste om dat direct te doen. Als je er te lang mee wacht, kan het soms niet meer of wordt het erg lastig.
  • Wil je voorkomen dat door de lijkstijfheid de mond van de overledene open blijft staan? Neem een doek (een theedoek voldoet en is snel bij de hand), doe deze om het hoofd van de overledene en knoop onder de kin dicht. De doek houdt de mond gesloten en kan er weer worden afgehaald als de lijkstijfheid is ingetreden. Dit gebeurt vanaf twee tot zes uur na het overlijden.

De dood moet officieel worden vastgesteld door een bevoegd arts. Deze geeft een Verklaring van overlijden af. Bel dus eerst de huisarts en daarna ons. Voordat een arts het lichaam heeft geschouwd, mag de overledene namelijk niet worden vervoerd.

Heeft de arts het lichaam geschouwd en de overlijdenspapieren (de zogenaamde A en B verklaring) getekend, dan bel je ons op het volgende nummer 06-4897 4500. Wij proberen binnen uiterlijk 1,5 uur bij je thuis te zijn. Indien mogelijk, eerder. Het is handig als je de kleding klaar legt waarin de overledene moet worden opgebaard.

Belangrijke papieren
Voor het (kunnen) regelen van de uitvaart zijn, behalve de Verklaring van Overlijden, de volgende papieren nodig:

  • De papieren van de uitvaartverzekering, als die is afgesloten.
  • Het BSN-nummer van de overledene.
  • De uitvaartwensen van de overledene als die ergens beschreven staan.
  • Het donorcodicil als dat er is.

En eventueel het trouwboekje, maar alleen als je wilt dat het overlijden wordt bijgeschreven in het trouwboekje. Dit is niet verplicht.

3. De laatste verzorging

ThuisUitvaart.nl verzorgt jullie dierbare overledene. Willen jullie hierbij helpen of dit liever zelf doen? Dan assisteren wij uiteraard. Wij nemen alle benodigde materialen mee om de opbaring thuis waardig en zonder problemen te laten verlopen. Wat houdt de laatste verzorging precies in?

  • Het wassen van de overledene. Liefst zo min mogelijk.
    Om ons hele lichaam zit een flinterdun vetlaagje. Dit laagje beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Bij leven wordt dit laagje steeds opnieuw aangemaakt. Bij overlijden stopt dit proces. Het is beter om dit laagje zoveel mogelijk intact te houden, omdat hierdoor de mogelijkheid wordt vergroot dat de overledene tot de uitvaart toonbaar is en opgebaard kan worden. Daarom is het beter zo min mogelijk te wassen en zo min mogelijk gebruik te maken van zeep, want zeep ontvet.
  • Incontinentiemateriaal gebruiken.
    Afstoppen – het woord alleen al klinkt onaangenaam – is verleden tijd en is ook niet nodig. Een incontinentieluier of een luierbroekje werkt zeer effectief om bevuiling van de overledene te voorkomen.
  • Het kammen van de haren van de overledene.
    Liever niet wassen. Haren wassen bij een overledene is een lastig karwei. Nat en/of geföhnd haar wordt meestal springerig en staat alle kanten op en dan is het erg moeilijk het haar zo te krijgen zoals je het wilt. ‘Droogwassen’ is een optie, met behulp van schuim uit een spuitbus, maar ook dan kunnen dezelfde problemen ontstaan als bij nat wassen. Was dus alleen de haren als dit echt nodig is.
  • Het aankleden van de overledene.
    Als de overledene begraven wordt, bedenk dan dat begraafplaatsen willen dat er zo min mogelijk slecht verteerbare objecten mee de kist in worden meegegeven. Schoenen kunnen slecht verteerbaar zijn. Dus liever ook geen panty’s en zeker geen plastic en metalen objecten, iPods, mobieltjes en dergelijke. Een bril is ook niet erg milieuvriendelijk, maar hoort vaak wel bij een overledene. Je kunt de bril van de glazen ontdoen. Wordt de overledene gecremeerd, dan dient een eventuele pacemaker of ICD te worden verwijderd.

4. Thuisopbaring

Jullie kunnen kiezen voor een opbaring in bed (met een bedkoeling) of in de uitvaartkist (met een kistkoeling). ThuisUitvaart.nl levert alle benodigde hulp en materialen voor de thuisopbaring. Kiezen jullie voor een opbaring in een kist, dan leveren we ook de kistrok, een doek waarmee de kistkoeling aan het zicht wordt onttrokken.

Houd er rekening mee dat, ondanks de koelelementen die we plaatsen in de kist of in bed, de conditie van het lichaam van de overledene na verloop van tijd achteruit gaat. Als jullie op een gegeven moment besluiten dat het lichaam niet meer getoond hoeft te worden, dan kunnen jullie, samen met de andere familieleden, de kist sluiten. Dat kan een heel mooi, intiem ritueel zijn. Zo bepalen jullie zelf het moment waarop jullie je dierbare voor het laatst zien. Vanzelfsprekend kan dit alleen als je gekozen hebt om de overledene in de kist op te baren. Vervolgens kun je een mooie foto van de overledene op de kist plaatsen.

Willen jullie de overledene op zo’n moment toch liever over laten brengen naar ons dienstencentrum, dan is dat mogelijk. Je kunt ons dan altijd bellen op 06-4897 4500.

Koelen of balsemen (thanatopraxie)
Het opbaren met een bed- of kistkoeling heeft voor- en nadelen. Het zorgt enerzijds voor een betere conditie van het overleden lichaam. Maar anderzijds zorgt het er ook voor dat het lichaam van de overleden dierbare ‘ijskoud’ aanvoelt. Bovendien kan de motor van het koelapparaat zorgen voor geruis wanneer deze aanslaat.

Er is ook een alternatief: thanatopraxie. Thanatopraxie is een tijdelijke balseming van het overleden lichaam. Balsemen is niet het zelfde als mummificeren. Bij het balsemen wordt het bloed van de overledene vervangen door een conserverende vloeistof in de bloedbaan. Hierdoor wordt de ontbinding met enkele dagen vertraagd. De overledene krijgt zijn natuurlijke kleur terug en kan in bed worden opgebaard zonder gebruik van koelelementen. Het heeft ook nadelen.

Sommige mensen ervaren een thanatopraxie-behandeling als ingrijpend. Er moeten incisies worden gemaakt in een ader en het bloed moet worden afgevoerd en vervangen door een conserverende vloeistof. Daarnaast is de behandeling prijzig: EUR 650. Voor meer informatie over thanatopraxie, kijk hier: https://www.uitvaart.nl/infotheek/verzorging-overledene/thanatopraxie

5. Rituele momenten

De indrukwekkendste rituelen vinden plaats tijdens de grote momenten in het leven: geboorte, huwelijk en dood. Een ritueel is niet per se een (eeuwenoude) traditie of iets dat is voorgeschreven door kerk of religie. Alles kan een ritueel zijn. Een ritueel kan ook bedacht worden door een groep mensen in die enkele dagen tussen overlijden en uitvaart. Elke op zich eenvoudige handeling kan tot een ritueel worden gemaakt.

In de dagen tussen overlijden en uitvaart zijn de volgende momenten vaak sterk beladen:

  • het verzorgen van de overledene
  • het in de kisten leggen van de overledene
  • het sluiten van de kist
  • het uit huis wegdragen van de kist

Het zijn allemaal stappen die een voor een leiden naar het definitieve afscheid van (het lichaam van) de overledene. Door deze momenten bewust te ondergaan en zelf uit te voeren, worden ze sterker voelbaar en nemen je heel bewust afscheid.

Jullie kunnen zelf uw afscheidsrituelen bedenken of daar hulp bij inroepen. Van een ritueelbegeleider bijvoorbeeld, die er zijn/haar beroep van heeft gemaakt mensen te helpen om aan belangrijke gebeurtenissen in het leven een passende vorm te geven. Willen jullie gebruik maken van de diensten van een ritueelbegeleider, dan kunnen je dat op deze site bestellen. Je vindt de optie “Ritueelbegeleider” bij elk pakket onder “extra mogelijkheden.”

Dodenwake
Je kunt een wake bij de overledene houden. Het 's nachts waken bij de dode, de zogenaamde dodenwake, was tot ongeveer 1945 gebruikelijk in sommige streken in ons land, vooral in kerkelijke kringen. Dit gebruik wordt tegenwoordig door sommigen, wel of niet gelovig, weer in ere hersteld. Zet kaarsen rond de kist, versier de kamer met bloemen, maak gebruik van mooie doeken bij of rond de kist of het bed.

Feitelijk nodigt het het thuishouden van de overledene tot aan de dag van de uitvaart uit tot bijzondere ‘waakmomenten’. Jullie kunnen naar de overledene gaan en zo lang bij hem of haar zitten als jullie maar willen. Jullie kunnen afspreken met enkele intimi enkele uren rond de overledene te gaan zitten, verhalen over hem of haar vertellen, een glas heffen op zijn of haar leven of gezamenlijk in stilte aan hem/haar denken.

6. Bekendmaken aan de buitenwereld

De rouwkaarten kan ThuisUitvaart.nl voor jullie verzorgen. We leveren een uitgebreide collectie rouw- en dankkaarten met bijpassende enveloppen in elk gewenste oplage, inclusief postzegels en een verzamelenveloppe. Hierdoor is het poststuk herkenbaar als rouwpost en krijgt deze voorrang in de postsortering. Jullie vinden de rouwkaarten bij elk pakket onder “extra mogelijkheden”.

Maar je kunt natuurlijk ook zelf een rouwkaart maken. Bedenk dat de meeste uitvaartondernemers de rouwkaarten tegenwoordig ook zelf op de eigen printer uitprinten! Maak het persoonlijk en bijzonder met een mooi portret van de overledene, een foto van zijn/haar omgeving: de lievelingsstoel, een (speciaal gemaakte) tekening van een (klein)kind etc. Als je op zoek bent naar een mooie dichtregel of citaat, dan zijn er genoeg internetsites te vinden met bloemlezingen van toepasselijke gedichten, zoals www.1001gedichten.nl/zoeken/begrafenis.

Print of digitaal?
Moet een rouwbericht altijd op papier gedrukt zijn en over de post gestuurd worden? Is een e-mail te onpersoonlijk of te vluchtig? Er bestaat geen uitvaart-etiquette die daarover iets voorschrijft. Als je vindt dat het kan, dan kan het, maar houdt wel rekening met de ontvanger(s); heeft iedereen e-mail?

Een speciale, mooi opgemaakte mail, met een bijzonder lettertype, eventueel met foto en gedicht, kan een papieren rouwkaart goed vervangen. Maak er in ieder geval geen algemeen bericht van dat je cc’t aan elk adres dat in het adresboek van de overledene staat.

Was de overledene (zeer) actief op Facebook, en had hij of zij hier een grote vrienden- en kennissenkring, dan lijkt een rouwadvertentie op Facebook voor de hand liggend. Bedenk vooraf echter goed of jullie deze Facebook-vrienden ook de gelegenheid wil geven naar het afscheid of de begrafenis of crematie te komen. Willen jullie dat niet, vermeld dan niet de tijd en plaats van het afscheid.

Via ThuisUitvaart.nl is het ook mogelijk een online condoleanceregister te maken via de site Condoleance.nl. Het internetadres van het condoleanceregister kun je vervolgens vermelden op de rouwkaart of in de rouwadvertentie. Het aanmaken van een condoleanceregister is kosteloos. Het register blijft gedurende 2 maanden kosteloos online. Nadien kan het register tegen betaling worden verlengd of kunnen jullie een ‘echt’ boekje maken van het register.

7. De afscheidsbijeenkomst

Volgens de wet moet de uitvaart minimaal 36 uur na het overlijden plaatsvinden en uiterlijk de 6e werkdag na het overlijden. Nadat de overledene enkele dagen thuis is opgebaard, komt het moment voor het definitieve afscheid. Middels deze tool kun je precies bekijken wanneer de uitvaart dient plaats te vinden.

Als de dag van het laatste afscheid is gekomen, kunnen jullie ervoor kiezen een besloten ceremonie te houden met familie en vrienden in de eigen woning of in de tuin. Na afloop komen de medewerkers van ThuisUitvaart.nl om de overledene op te halen en over te brengen naar de begraafplaats of het crematorium met een rouwauto. Jullie kunnen de overledene met zijn allen uitzwaaien bij de deur of samen met de buren in de straat en daar het definitieve afscheid laten plaatsvinden, omringd door familie en vrienden.

Niet iedereen heeft echter de ruimte voor een afscheidsplechtigheid thuis. Dan kunnen jullie de plechtigheid elders laten plaatsvinden.Het is niet meer vanzelfsprekend om de bijeenkomst in de (vaak onpersoonlijke) aula van begraafplaats of crematorium te houden. Maar het kan natuurlijk wel. Zijn jullie benieuwd naar de mogelijkheden en kosten? Neem contact met ons op via 06-4897 4500.

Daarnaast kun je elke openbare gelegenheid overwegen als locatie voor de afscheidsbijeenkomst: het stamcafé van de overledene, de kantine van de sportvereniging, het buurthuis, een werkplaats, klaslokaal of hobbyruimte, de kerk of een ander kerkgebouw. Wees niet bang dat je raar wordt aangekeken als je dit verzoek doet. Het gebeurt steeds meer. Eigenaren, beheerders en uitbaters van openbare gelegenheden kijken er niet meer van op. De Hortus Botanicus in Amsterdam, het Feyenoordstadion, café Lowietje in Amsterdam waren allemaal al decor van een afscheidsbijeenkomst, in aanwezigheid van de overledene (in het laatste geval op het biljart). Een bijeenkomst op een zelfgekozen plaats maakt de uitvaart niet alleen persoonlijk, maar het geeft jullie ook vrijheid. Je hebt dan niet te maken met tijdsdruk die er wel altijd is in een aula van een begraafplaats of een crematorium.

De afscheidsbijeenkomst hoeft niet op dezelfde dag van de begrafenis of crematie plaats te vinden. Jullie kunnen eerder, in aanwezigheid van de overledene, of daarna een afscheidsbijeenkomst houden, wanneer en waar jullie willen. Als je voor een crematie kiest, kun je ook van het verstrooien of bijzetten of ophalen van de as bij het crematorium een speciaal moment maken.

Een afscheidsbijeenkomst kun je zo groots maken als je zelf wilt. Willen jullie veel sprekers en muziek, misschien zelfs live muziek, dan kunnen julliee via onze site een uitvaartbegeleider bestellen. Ook is het mogelijk een familielid of vriend(in) de taak van ceremoniemeester te geven.

Vervoeren naar de begraafplaats of het crematorium
ThuisUitvaart.nl zorgt voor het vervoer van de opbaarlocatie naar de begraafplaats of het crematorium in een rouwauto. De meeste mensen die voor een ThuisUitvaart.nl kiezen, nemen ook thuis afscheid van de overledene. Zij zwaaien de overledene uit vanuit huis of samen met de buren vanuit de straat tot de rouwauto uit het zicht verdwijnt.

Maar het blijft vanzelfsprekend mogelijk om de overledene tot het laatste toe te begeleiden en te vergezellen naar het crematorium of de begraafplaats. Via ThuisUitvaart.nl kun je volgwagens bestellen. Voordeel daarvan is dat jullie als familie en vrienden ‘bij elkaar blijven’ en je geen zorgen hoeft te maken om het drukke verkeer in deze emotionele omstandigheden.

Ook is het mogelijk om met eigen vervoer de overledene te vergezellen en achter de rouwauto aan te rijden. Eenmaal aangekomen bij de begraafplaats of het crematorium kunnen jullie de overledene begeleiden naar het het graf of de ovenruimte. Hieraan kunnen wel kosten verbonden zijn. Deze kosten verschillen per crematorium en/of begraafplaats. Willen jullie je dierbare begeleiden tot aan het graf of de crematieoven? Neem dan contact met ons op via 06-4897 4500 of via info@thuisuitvaart.nl. Wij geven jullie graag meer informatie over de mogelijkheden en kosten. 

8. Bloemen

ThuisUitvaart.nl kan diverse bloemstukken en rouwkransen verzorgen. Bekijk onze uitgebreide collectie van speciaal geselecteerde bloemstukken bij de “Extra mogelijkheden” onderaan elk uitvaartpakket.

Julie kunnen ook zelf en mooi boeket of bloemstuk bestellen bij een bloemist. Of zelf een boeket samenstellen voor op de kist van bloemen uit eigen tuin bijvoorbeeld. Of uit een pluktuin, die door heel Nederland te vinden zijn (kijk voor locaties op pluktuinen.nl). Bloemen van het seizoen zijn ook milieuvriendelijker, want kosten meestal minder aan energie (komen niet uit een kas) en bestrijdingsmiddelen.

Laat mensen niet in het ongewisse over bloemen. Je herkent het misschien zelf van uitvaarten die je hebt meegemaakt, de twijfel: zijn bloemen gepast, gewenst of zelfs verplicht? Bestel ik een rouwkrans en laat ik dat bezorgen, maar waar? Voeg ik een lint met tekst toe? Of neem ik op de dag zelf een bos bloemen mee? Het is daarom goed daarover iets op de kaart te zetten: of bloemen wel of niet gewenst zijn en waar ze eventueel vooraf kunnen worden bezorgd.

Bloemstukken en rouwkransen van de bloemist zijn prijzig, misschien vinden jullie het geen prettig idee mensen tot deze uitgave te verplichten. Daar is een eenvoudige oplossing voor, die behalve goedkoper ook nog eens veel persoonlijker is. Vraag alle uitvaartgasten om één enkele bloem mee te nemen. Een bloem naar eigen keuze of de lievelingsbloem van de overledene. En laat mensen de bloem tijdens de afscheidsbijeenkomst of begrafenis op of voor de kist leggen. Of na het dichten van het graf op de aarde.

9. Begeleiden tot het laatste moment

Standaard in ons pakket zit een zogenaamde technische begrafenis of een technische crematie. Dat wil zeggen dat de daadwerkelijke begrafenis of crematie plaatsvindt zonder aanwezigheid van familie en dat dus verder geen gebruik gemaakt wordt van de aula of andere (dure) voorzieningen van begraafplaats of crematorium.

Ook bij een technische crematie of begrafenis is het meestal wel mogelijk om met een beperkt aantal mensen mee te gaan naar de ovenruimte of de overledene tot aan het graf te begeleiden. Nu zijn er in Nederland meer dan 100 crematoria en meer dan 4000 begraafplaatsen, allemaal met eigen tarieven. Willen jullie je dierbare begeleiden naar het crematorium of de begraafplaats dan vertellen we je graag meer over de mogelijkheden en kosten van het crematorium of de begraafplaats van jullie keuze. Houdt er bij voorbeeld rekening mee dat sommige begraafplaatsen en crematoria de aanwezigheid van een uitvaartondernemer verplichten. Bij een begrafenis kan de familie de kist zelf rijden of dragen naar het graf en op de graflift zetten. Dat kan behoorlijk inspannend zijn. Zijn jullie daar niet zelf toe in staat, huur dan dragers in. Of neem zelf 4 sterke mannen mee! Willen jullie mee naar het crematorium of begraafplaats? Neem dan contact met ons op via ons meldnummer 06-4897 4500 of via info@thuisuitvaart.nl. Wij kunnen je dan precies vertellen of een uitvaartleider en/of dragers nodig zijn. 

10. Bijeenkomst na de uitvaart

Ook deze bijeenkomst kan overal plaatsvinden. Bijvoorbeeld: in het stamcafé van de overledene of de kantine van de sportvereniging waarin hij/zij actief was. Het buurthuis, een werkplaats, een klaslokaal, hobbyruimte of kerkgebouw.

Het geeft jullie de mogelijkheid de bijeenkomst zo lang te laten duren als je zelf wil. En de eigen catering te verzorgen. Hield de overledene van jenever? Sla genoeg flessen in om iedereen met een glaasje jenever op de overledene te laten proosten. Was hij dol op hamburgers en is het hartje zomer, organiseer een bbq.

Het kan ook heel los. Met zijn allen naar het café waar de overledene zo graag kwam, of een strand- of boswandeling maken, op hem of haar toasten, samen herinneringen ophalen, samen eten.

Overlijden melden?
Bel 06 - 4897 4500